Μανές Ταμπαχανιώτικος - Ιωάννης Φωκίου 1931

113 Προβολές
Published
Μανές Ταμπαχανιώτικος - Ιωάννης Φωκίου
Δίσκος: Pathe 80203
Aθήνα, 1931

____________________________
Αμάν
Πάσχω να γιαν' ο πόνος μου μ' αυτός χειροτερεύει, ωχ αμάν
άμαν ωχ, αμ' αμάν
και λίγο λίγο φθείρομαι, ωχ άμαν αμάν, σα βρύση που στερεύει, ωχ άμαν άμαν ωχ, αμ΄αμάν

-Γεια σου Γιάγκο μου, Χιώτη μου, λεβεντιά μου!

______________________________

Πρόκειται για μια σπάνια και ιδιαίτερα ασυνήθιστη εκτέλεση του περίφημου αυτού μανέ της Σμύρνης (οι άλλοι : Σμυρναίικο μινόρε, Τζιβαέρι, Μπουρνοβαλιός, Ανταμαμάν ή Γαλάτα) αφού συνοδεύει τον ερμηνευτή η ορχήστρα των Καλύμνιων.

Ο Ταμπαχανιώτικος, όπως και το Σμυρναίικο μινόρε, αποτελούσε έναν μυστικό κώδικα επικοινωνίας των σκλαβωμένων Ελλήνων, πέρα από τη συναισθηματική κατάσταση που μπορεί να εξέφραζαν κάθε φορά με τα δίστιχά τους.

Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες που έχομε συγκεντρώσει, ο τύπος αυτού του μανέ τραγουδήθηκε για πρώτη φορά στη Σμύρνη στατέλη του 19ου αιώνα. Κατά την αφήγηση δε της Αγγέλας Παπάζογλου, ο πρώτος διδάξας και πιθανώς ο πρώτος δημιουργός του ήταν ο παλαιός τραγουδιστής της Σμύρνης Κονταξής.

Τα Ταμπάχανα, απ' όπου προέρχεται και η ονομασία του μανέ αυτού, ήτανε λαϊκή συνοικία της Σμύρνης πιο πέρα από την Εκκλησία της Ευαγγελίστριας. Εκεί ήταν η τριγωνική πλατεία της συνοικίας με το φαρδύ πλακόστρωτο. Στην περιοχή αυτή από τα τέλη του 19ου αιώνα λειτούργησαν εργαστήρια επεξεργασίας δερμάτων, δηλαδή βυρσοδεψεία (ταμπά-χανέ, ταμπακαριό= βυρσοδεψείο και όχι από το ταμπάκο=καπνός) Από εκεί περνούσε μικρός χείμαρρος, παραπόταμος του Μέλη ποταμού που αργότερα σκεπάστηκε και έγινε δρόμος, ενώ υπογείως περνούσαν τα λύματα των εργοστασίων.

Περιοχές με το ίδιο όνομα βρίσκονταν και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας όπου υπήρχαν εργαστήρια βυρσοδεψείας. (π.χ Πάτρα, Χανιά όπου εμφανίζονται τραγούδια με το όνομα -ταμπαχανιώτικα-)

Παναγιώτης Κουνάδης, Τα ΡΕΜΠΕΤΙΚΑ, ένα ταξίδι στο λαϊκό τραγούδι των Ελλήνων.2010
Κατηγορίες
Greek Music
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει