Προτεινόμενα

Τα Οχυρά της Γραμμής Μεταξά στη Μακεδονία 3ο Μέρος: Οι Άγνωστες Μάχες - Μηχανή του Χρόνου

337 Προβολές
Published
Η εκπομπή φέρνει στο φως άγνωστες πολεμικές ιστορίες από την άμυνα στη περιοχή και ξετυλίγει το δραματικό χρονικό της γερμανικής εισβολής τον Απρίλιο του 1941. Η έρευνα αναδεικνύει τον ρόλο των προσώπων που αντιστάθηκαν και κατάφεραν όχι μόνο να αποκρούσουν την επίθεση της Βέρμαχτ, αλλά και να συλλάβουν εκατοντάδες αιχμαλώτους.

Ο Χρίστος Βασιλόπουλος κάνει αυτοψία στο εγκαταλελειμμένο σήμερα οχυρό στο Περιθώρι και γυρίζει το χρόνο πίσω στις 7 Απριλίου του 1941. Εκεί στα έγκατα της γης δόθηκε μια αιματηρή μάχη σώμα με σώμα, όταν οι Γερμανοί εισήλθαν στο οχυρό από ένα κατεστραμμένο πυροβολείο και έπεσαν στην παγίδα του λοχαγού Δαράτου. Η εκπομπή βρήκε τις στρατιωτικές αναφορές και κατέγραψε βήμα βήμα τα δραματικά εκείνα λεπτά μέσα στις στοές. Περιγράφει πως έγινε συσκότιση και δόθηκε η ύστατη μάχη των στρατιωτών.

Η έρευνα παρουσιάζει ακόμα την παγίδα θανάτου στο οχυρό Λίσσε. Εκεί ο διοικητής Δετοράκης έδωσε εντολή κατάπαυσης του πυρός και παραπλάνησε τους εισβολείς που πίστεψαν ότι η άμυνα κατέρρευσε. Η απάντηση δόθηκε λίγα μέτρα μπροστά από τις κάνες των ελληνικών πυροβόλων, όταν οι Γερμανοί έφτασαν πολύ κοντά. Η εκπομπή φωτίζει και την λιγότερο γνωστή ιστορία της Μάχης της Κρέστης. Εκεί οι Έλληνες κατάφεραν να αιχμαλωτίσουν εκατοντάδες άνδρες της Βέρμαχτ. Ανάμεσα στους αιχμαλώτους ήταν και ο συνταγματάρχης Μίλερ, ο οποίος αργότερα έμελλε να πρωταγωνιστήσει ως φρούραρχος της Κρήτης στην κατοχή, σε εγκλήματα πολέμου. Η εκπομπή αποκαλύπτει το ιστορικό της δίκης και της καταδίκης του σε θάνατο μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Ο Γερμανός ισχυρίστηκε στην απολογία του πως ένας λόγος που έδειξε τέτοια βιαιότητα στην Κρήτη ήταν η ταπείνωση από την αιχμαλωσία του στη μάχη των οχυρών. Τα οχυρά της περιοχής του Νευροκοπίου δεν κατελήφθησαν ποτέ από τους Γερμανούς. Όταν η συνθηκολόγηση της στρατιάς της ανατολικής Μακεδονίας στη Θεσσαλονίκη έγινε γνωστή, οι διοικητές και οι στρατιώτες των οχυρών δεν ήθελαν να παραδοθούν. Η εκπομπή τεκμηριώνει μια σειρά σπάνιων φωτογραφιών από την παράδοση των οχυρών και αποκαλύπτει τον διάλογο ανάμεσα στον διοικητή του Λίσε Δετοράκη και τους γερμανούς αξιωματικούς μετά τη συνθηκολόγηση.

Στην εκπομπή μιλούν: Νίκος Γκιρμπάτσης – ταγματάρχης πεζικού, ιστορικός ερευνητής, Κωνσταντίνος Λαγός – ιστορικός, Γιώργος Ντίκος – διοικητής 518 τάγματος πεζικού, Βασίλης Γιαννόπουλος -δήμαρχος Νευροκοπίου – αντιστράτηγος ε.α, Σταύρος Δρακουλαράκος – εγγονός διοικητή οχυρού Παρταλούσκα, Γιώργος Κυριακίδης-γιος μαχητή Νευροκοπίου, Ανέστης Καζεπίδης-γιος μαχητή Νευροκοπίου, Παντελής Σοφιανός-πρώην δάσκαλος χωριού Οχυρό, Γρηγόρης Αντωνόπουλος-γιος μαχητή οχυρού Παρταλούσκα, Αντιγόνη Μπάρη-κόρη μαχητή οχυρού Λίσσε, Χρήστος Λιθηρόπουλος-αντιπεριφερειάρχης Ανατ. Μακεδονίας Θράκης-ιστορικός ερευνητής...

Διαβάστε όλο το άρθρο: http://www.mixanitouxronou.gr/aytopsia-sto-egkataleleimmeno-ochyro-sto-neyrokopi-pos-oi-ellines-machites-estisan-pagida-stoys-germanoys-mesa-sto-apolyto-skotadi-to-paratolmo-schedio-kai-i-aichmalosia-toy-syntagmata
Κατηγορίες
Documentary
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει