Μηχανή του Χρόνου: Οι νεκροί του Πολυτεχνείου και οι ελεύθεροι σκοπευτές της Χούντας (2016) ΕΡΤ

142 Προβολές
Published
Υπόθεση: Η Εξέγερση του Πολυτεχνείου το Νοέμβριο του 1973 ήταν η κορυφαία αντιδικτατορική εκδήλωση απέναντι στη Χούντα των Συνταγματαρχών (1967-1974). Το πρωί της 14 Νοεμβρίου του 1973 φοιτητές συγκεντρώθηκαν στο προαύλιο του Πολυτεχνείου και αποφάσισαν την αποχή από τα μαθήματα, με αίτημα να γίνουν εκλογές για τους φοιτητικούς συλλόγους τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους και όχι στα τέλη του επόμενου χρόνου, όπως είχε ανακοινώσει το καθεστώς. Η κατάληψη αποφασίστηκε το ίδιο απόγευμα. Τις επόμενες ημέρες, οι φοιτητές οργάνωσαν μια εκτεταμένη εκστρατεία διάδοσης των θέσεών τους, που περιλάμβανε ραδιοφωνικό σταθμό, συνεργεία φοιτητώ, που έγραφαν συνθήματα σε πλακάτ, σε τοίχους, διάδοση φυλλαδίων σε ΜΜΜ κ.α. Κεντρικό σύνθημα ήταν το "Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία".

Η εξέγερση έμεινε στην Ιστορία με τραγικό τρόπο όταν τη 17η Νοεμβρίου, νύχτα, ο Δικτάτορας Παπαδόπουλος έστειλε στρατιωτικές δυνάμεις πιστές στο καθεστώς να καταστείλουν την εξέγερση. Στρατιωτικό άρμα μάχης γκρέμισε τη πόρτα του Πολυτεχνείου και δυνάμεις του Στρατού και της Αστυνομίας εισέβαλαν εντός του. Πολλοί φοιτητές μεταφέρθηκαν με ασφάλεια έξω από την Αστυνομία, όμως, ελεύθεροι σκοπευτές, που βρίσκονταν μυστικά στα διπλανά κτήρια, άνοιξαν πυρ απέναντί τους. 37 άτομα (φοιτητές και περαστικοί) δολοφονήθηκαν και 840 συνελήφθησαν, αλλά υπήρξαν και μερικοί που διέφυγαν.

Ήταν μια πύρρειος νίκη για τον Παπαδόπουλο, που λίγες μέρες αργότερα ανατράπηκε από τον Ιωαννίδη. Ήταν το τέλος μιας απόπειρας σταδιακού εκδημοκρατισμού και προοδευτικά ίσως και παραίτησης της Χούντας. Το Καθεστώς Ιωαννίδη επανέφερε τη σκληρότητα των πρώτων χρόνων της Δικτατορίας. Θα χρειαστεί η τουρκική εισβολή στη Κύπρο - με συνευθύνη της Χούντας - για τη κατάρρευση της Δικτατορίας και την επιστροφή στη Δημοκρατία. Η 17η Νοεμβρίου θα οριστεί ως Εθνική Εορτή, λίγο αργότερα, και το παράδειγμα του Πολυτεχνείου θα θυμίζει πάντα την Αντίσταση στη πιο σκληρή Δικτατορία (από τις πολλές) που γνώρισε η χώρα.

Σε αυτό το επεισόδιο της μακρόβιας σειράς Ντοκιμαντέρ "Μηχανή του Χρόνου" επιχειρείται, μέσω ντοκουμέντων και αυθεντικών μαρτυριών, μια ανασύσταση των τραγικών γεγονότων της 17ης Νοεμβρίου, καθώς και η ιστορική επαλήθευση των νεκρών, ως απάντηση των φωνών που αρνούνται την ύπαρξή τους, ("βοηθούμενοι" και από τη συνεχή προσθήκη ονομάτων στη λίστα των νεκρών για χάρη των εντυπώσεων).

Σκηνοθεσία: Δημήτρης Γιαχνής
Παρουσίαση: Χρίστος Βασιλόπουλος
Κατηγορίες
Documentary
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει