Κ1/03 «Έτσι βλέπω τον Κόσμο» Η έννοια της Ύλης στη Θεωρία της Σχετικότητας

251 Προβολές
Published
Θεωρία της Σχετικότητας που διατυπώθηκε από τον Άλμπερτ Αϊνστάιν στις αρχές του περασμένου αιώνα, σάρωσε την παλιά Νευτώνεια Φυσική και οδήγησε τη σκέψη μας σε νέες ατραπούς γνώσης.
Όπως γνωρίζουμε σήμερα από τη σύγχρονη Φυσική που καλπάζει, η αισθητή πραγματικότητα αποτελεί ένα matrix, δηλαδή μια ψεύτικη εικόνα, την οποία δημιουργεί η ανθρώπινη φυσιολογία μέσω κατάλληλων εγκεφαλικών διαδικασιών.
Ποιά είναι όμως η θέση της Θεωρίας της Σχετικότητας πάνω σ' αυτό το τόσο ουσιαστικό για την εξέλιξη του πολιτισμού μας θέμα; Είναι το παρατηρούμενο και μετρούμενο Σύμπαν κάτι το πραγματικό ή απλώς αποτελεί εικόνα μιας μη αισθητής αντικειμενικής πραγματικότητας;
Όλα αυτά θα τα αναπτύξουμε στο επεισόδιο αυτό που μελετά την ύλη μέσα από τις ιδέες που διατύπωσε ο Αϊνστάιν με την επαναστατική για την εποχή του Θεωρία της Σχετικότητας.
ΕΤΣΙ ΒΛΕΠΩ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Σειρά ημίωρων εκπομπών με θέματα αιχμής της σύγχρονης φυσικής, αστροφυσικής, ιστορίας και φιλοσοφίας. Η νέα σειρά του τρίτου καναλιού της δημόσιας τηλεόρασης αποτελεί, τρόπον τινά, συνέχεια της επιτυχημένης σειράς των επιστημονικών εκπομπών της ΕΤ3 με τον τίτλο «Το Σύμπαν που αγάπησα» και τους ίδιους επιστημονικούς συντελεστές Δρ. Μάνο Δανέζη και Δρ. Στράτο Θεοδοσίου, αστροφυσικούς του Εθνικού καθ Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Στις εκπομπές εκείνες φάνηκε ότι οι ανακαλύψεις των τελευταίων δεκαετιών έχουν αλλάξει το τοπίο στην επιστημονική κοινότητα.
Η νέα σειρά διερευνά το πώς ακριβώς διαμορφώνεται ο πολιτισμός μας από τις ανακαλύψεις αυτές, αλλάζοντας τελικά και τον κόσμο μας. Περιεχόμενο και στόχος της είναι η κατανόηση του γεγονότος ότι η ουσιαστική βάση της ανάπτυξης ενός Πολιτισμού αποτελείται από τρεις βασικές έννοιες: της ύλης, του χρόνου και του χρόνου. Οι έννοιες αυτές αποτελούν αντικείμενο επεξεργασίας των Θετικών επιστημών και το περιεχόμενο που τους προσδίδουμε κάθε φορά έχει βαθύ αντίκτυπο σε μια σειρά απαντήσεων σε φιλοσοφικά ερωτήματα, όπως από που ερχόμαστε, που πηγαίνουμε και ποια είναι η σκοπιμότητα μας στον κόσμο αυτόν.
Ο προβληματισμός της σειράς βασίζεται στα βιβλία «Το Μέλλον του Παρελθόντος μας - Επιστήμη και νέος πολιτισμός», "Η Κοσμολογία της Νόησης" και «Έτσι βλέπω τον Κόσμο» των Δρ. Μάνου Δανέζη και Δρ. Στράτου Θεοδοσίου, Αστροφυσικών του Τμήματος Φυσικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου
Σκηνοθεσία Κώστας Χαραλάμπους Εκτέλεση Παραγωγής Γιάννης Δεσινιώτης Παραγωγή Art Factory 2012
Κατηγορίες
Documentary Education
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει