Η ιδιαιτερότητα του ΠΑΟΚ και όλα όσα ορίζουν ακόμη και σήμερα την πορεία του, κρύβεται όλη στη δημιουργία της μιας ομάδα που «φτιάχτηκε από θλίψη» για τις Αλησμόνητες Πατρίδες.
90 λεπτά (και χρόνια...) μετά, μπορείς πλέον να περιγράψεις το «90 Χρόνια ΠΑΟΚ - Νοσταλγώντας το Μέλλον» ως μια ιστορία συνεχούς πτώσης και ανόδου, ένα καθαρόαιμο ροκ 'ν' ρολ φιλμ για καταραμένους ήρωες, μια ιστορία φτιαγμένη από πρώτες ύλες τη θλίψη, την πίστη, τη συγκίνηση, την αφοσίωση, την ανεξαρτησία. Ο Νίκος Τριανταφυλλίδης προσπαθεί να επικεντρώσει σε αυτήν την πιο συναισθηματική πλευρά της 90χρονης ιστορίας, χωρίς φυσικά να αρνείται και τη φύση ενός ντοκιμαντέρ που...
φτιάχτηκε μεν από έναν δημιουργό, αλλά και για να εξυπηρετήσει αρχειακούς/επετειακούς σκοπούς. Είναι φανερό ότι αυτό που επιθυμεί - ακόμη και μέσα από την ολοένα και περισσότερο συμβατική εξιστόρηση της ιστορίας της ομάδας - είναι να αναδείξει τη στενή σύνδεση των παιχτών με τον ΠΑΟΚ, να ρίξει φως στους ανθρώπους κάθε ιδιότητας που τη σημάδεψαν, να θυμηθεί τις πιο καθοριστικές στιγμές εντός και εκτός γηπέδων, φιλοδοξώντας να είναι αυτό το ντοκιμαντέρ κάτι περισσότερο από κάτι που θα ενδιέφερε μόνο τους ανθρώπους του ΠΑΟΚ. Το καταφέρνει κάθε φορά που στην οθόνη βρίσκεται κάποιος που συνδέει τη δική του ιστορία ανόδου με αυτή της ομάδας, με το βάρος του ενδιαφέροντος να πέφτει φυσικά στους μεγαλύτερους σε ηλικία παίχτες που σε πείθουν με μοναδική αυθεντικότητα για το ζητούμενο μιας ομάδας που ήταν πάντα κάτι παραπάνω από αυτό.
Πιο πλούσιο απ' ότι φαινομενικά μοιάζει, το «90 Χρόνια ΠΑΟΚ - Νοσταλγώντας το Μέλλον» είναι ταυτόχρονα και ένα οδοιπορικό στο ίδιο το ελληνικό ποδόσφαιρο και στην αλλαγή του μέσα στα χρόνια - μαζί και σε μια χώρα που οδηγούνταν μαθηματικά στην κρίση του σήμερα. Από την εθελοντική συμμετοχή στα πριμ - χαρτζιλίκια, μέχρι τα παχυλά μπόνους, τις μεταγραφές, τους ισχυρούς της ΠΑΕ της κάθε περιόδου μέχρι την πατρική φιγούρα του Ιβάν Σαββίδη και το παρασκήνιο γύρω από το ελληνικό πρωτάθλημα που το ντοκιμαντέρ μοιάζει να ανοίγει διάλογο μαζί του κάθε φορά που θυμάται την «αντίσταση» του ΠΑΟΚ απέναντι στα πουλημένα παιχνίδια των «μεγάλων», είναι φανερή η νοσταλγία για ένα πιο αυθεντικό παρελθόν και για τον απόλυτο διαχωρισμό (το επισημαίνει εύστοχα ο Τάσος Τέλογλου στη δική του συνέντευξη) ανάμεσα στην «ιδέα» και την «ιδεοληψία» - που θα βοηθούσε πολλούς στη σημερινή Ελλάδα και εκτός γηπέδων.
Οι μεγάλοι σταθμοί της ομάδας, η χαμένη πατρίδα και ο ξεριζωμός, το ιστορικό και κοινωνικό φόντο, ξετυλίγονται στον φακό σαν ένα ζωντανό κινηματογραφικό ημερολόγιο, μέσα από τις εξομολογήσεις παλαίμαχων και νέων ποδοσφαιριστών, προπονητών, παραγόντων και πιστών φίλων του ΠΑΟΚ, όπως οι Νότης Τσίντογλου, Γιώργος Κούδας, Κλάους, Ιβάν Σαββίδης, Ευκλείδης Τσακαλώτος κ.α.
Από το γήπεδο της Τούμπας στο Σύνδεσμο Φίλων ΠΑΟΚ του Ντίσελντορφ, από την Κωνσταντινούπολη στην Λισαβόνα, η κάμερα αποτυπώνει την ιστορία μίας ομάδας που γράφεται αδιάλειπτα στις κερκίδες, στο γήπεδο, στους δρόμους των ταξιδιών της και στις αναμετρήσεις με τους μεγάλους της αντιπάλους, αλλά πρωτίστως με τον εαυτό της.
- Κατηγορίες
- Documentary